NL | EN
Orde van Octrooigemachtigden logo Inloggen Lid worden?

Voor- en nadelen van een octrooi

Octrooien belonen innovatie, bevorderen kennisspreiding, vergemakkelijken open innovatie en valorisatie en beschermen kwaliteit, maar ze kosten wel tijd en geld.

Voordelen

Octrooien belonen innovatie
Een octrooi is een alleenrecht (monopolie) om concurrenten voor 20 jaar de toepassing van uw kennis en ideeën te verbieden. Het beloont uw investering in kennis en creativiteit van uitvinders. Het tijdelijke monopolie geeft u de kans de hoge kosten van onderzoek ontwikkeling terug te verdienen door een voorsprong op de eigen markt te krijgen, licenties uit te geven of het octrooi te verkopen.

Octrooien bevorderen kennisspreiding
In ruil voor de bescherming moet u de details van uw uitvinding openbaar maken. Dat voorkomt dat anderen moeite gaan doen om dezelfde uitvinding te doen. Wel kunnen anderen weer voortbouwen op uw uitvinding.

'Zonder bescherming zouden we het wiel steeds uitvinden, ieder in zijn eigen lab.' Ruud Peters, chief intellectual property officer bij Philips  (Het Financieele Dagblad 28-7-2012)

Octrooien vergemakkelijken open innovatie en valorisatie
Steeds vaker werken innovatie-, kennis- en researchinstellingen en bedrijven samen, structureel of in projecten. Dat vraagt wel om goede afspraken over intellectueel eigendom en verdeling van de resultaten van de samenwerking. Octrooien zijn daarvoor een goed instrument. De samenwerkingspartners kunnen de octrooien bijvoorbeeld onderbrengen in een gemeenschappelijke pool.

'Zonder octrooien waren al die aidsmedicijnen er eenvoudigweg niet geweest.' Jan Raaijmakers, hoogleraar pharmaceutical technology assessment (Elsevier 26-11-2011)

Een octrooi kan de kwaliteit van een uitvinding beschermen. Door het alleenrecht of door voorwaarden te stellen aan licentiehouders kunt u als een octrooihouder inferieure versies van uw uitvinding voorkomen.

Nadeel

Octrooien kosten tijd en geld
Tegenover al deze voordelen staat eigenlijk maar een nadeel: octrooien kosten tijd en geld; de procedure om een octrooi te krijgen is vrij ingewikkeld. De Orde van Octrooigemachtigden zet zich daarom in voor een toegankelijker octrooisysteem.