NL | EN
Orde van Octrooigemachtigden logo Inloggen Lid worden?

Octrooigemachtigde, iets voor jou?

Heb je een technische of exacte achtergrond en wil je je vakinhoudelijke kennis en ervaring combineren met recht? Heb je affiniteit met innovatie en bedrijfskunde, maar ook met taal en communicatie? Dan is het vak van octrooigemachtigde iets voor jou.

Je kunt hier een kort filmpje bekijken over het vak octrooigemachtigde. 

Als je een exacte of technische opleiding hebt op masterniveau kun je je door een driejarige juridische vervolgopleiding tot octrooigemachtigde laten scholen. Na drie jaar begeleiding door een mentor en een pittig examen word je dan een adviseur over octrooien op jouw vakgebied. Je adviseert uitvinders hoe ze kennis, producten en ideeën kunnen beschermen en kent de procedures voor het krijgen en in stand houden van de gewenste bescherming. Je werkt met uitvinders en met bedrijven die hoogwaardige technologie ontwikkelen, vaak in internationaal verband. Ook kom je veel in contact met juristen en andere IE-specialisten, voer je samen met een advocaat rechtszaken bij IE conflicten en speel je een rol bij het kennismanagement van een bedrijf.

Het leuke aan dit vak vind ik de diversiteit. Wetenschap klinkt wel interessant, maar bestaat voor een groot deel uit repetitie en mislukkingen. Nu komen uitvinders naar me toe met al hun geslaagde innovaties.

Wat moet je in huis hebben?

Het werk van een octrooigemachtigde is zelfstandig, veelzijdig en afwisselend en vraagt onder andere om de volgende kennis en vaardigheden:

  • de vaardigheid om nauwkeurig te werken en scherp te formuleren
  • creativiteit en flexibiliteit
  • inlevingsvermogen en inzicht in de markt, de concurrenten en de commerciële en strategische belangen van je opdrachtgever
  • adviesvaardigheden en sociale vaardigheden

Je hebt dus zowel een brede blik als oog voor detail nodig.

Waar ga je werken?

Er is veel vraag naar de diensten van octrooigemachtigden, bij octrooibureaus en in de industrie. Vaak krijg je je eerste baan bij de organisatie waar je je stage deed. Ook kun je je als zelfstandig octrooigemachtigde vestigen. Door je zeldzame combinatie van specialismen ben je verzekerd van een uitstekend salaris. Op deze site vind je regelmatig stageplaatsen en vacatures voor octrooigemachtigden.

Welke groeimogelijkheden heb je?

Als octrooigemachtigde kun je je ontwikkelen tot expert op het gebied van je technische en juridische specialisme. Bij een octrooibureau kun je partner worden, in het bedrijfsleven manager, hoofd van een IE afdeling of zelfs Chief Intellectual Property Officer.

Meer weten?

Wil je meer weten over het vak?
Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met een octrooigemachtigde.
We vertellen je graag over ons boeiende vak.

Lees ook: » Hoe word ik octrooigemachtigde.