NL | EN
Orde van Octrooigemachtigden logo Inloggen Lid worden?

Uitvinding, model of merk

Stel dat u een nieuw product of proces bedenkt en dan ontdekt dat een concurrent ermee aan de haal gaat? Of dat uw merk wordt geïmiteerd? Deze kostbare problemen kunt u voorkomen. Nationale en internationale wetgeving zorgen ervoor dat uitvinders en merkhouders zelf profiteren van hun innovatie. Om een beroep te kunnen doen op die wetten moet u wel eerst een octrooi aanvragen, een model registreren of een merk deponeren. Advies van een octrooigemachtigde is cruciaal om te bepalen of bescherming voor uw bedrijf zinvol is en wat de beste vorm van bescherming biedt.

  • Octrooirecht | bescherm uw product of proces

Een octrooi (ook wel patent) vraagt u aan voor technische innovaties; nieuwe en verbeterde (toepassingen van) producten en van productieprocessen. Andere bedrijven mogen dan uw uitvinding dan niet zonder uw toestemming namaken, aanbieden, verkopen of invoeren. Zelfs niet wanneer ze de uitvinding zelf ook hebben gedaan. Met een octrooi kunt u anderen licenties verlenen en zo inkomsten krijgen uit uw uitvinding. De bescherming duurt maximaal 20 jaar. Daarna mag iedereen de uitvinding vrij gebruiken. U kunt alleen een uitvinding laten beschermen als die nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is.

  • Modelrecht | bescherm het uiterlijk van uw product

Geeft u producten een nieuw karakteristiek uiterlijk, dan kunt u daar een tekening of model van laten registreren. Daarmee wapent u zich maximaal 25 jaar tegen namaken en imitatie. Anderen mogen ook geen kleine veranderingen in het origineel aanbrengen om dat als een nieuw ontwerp te presenteren.

  • Merkenrecht | bescherm uw merknaam of logo

Door uw woord-, beeld-, vorm-, kleur- of klankmerk te laten registreren voorkomt u dat anderen dat gaan gebruiken. Zo kunt u zich - voor onbepaalde tijd – blijven onderscheiden van de concurrentie.

De octrooigemachtigde helpt

Overweegt u om uw uitvinding, model of merk te laten beschermen? Er komt veel bij kijken om dat succesvol en efficiënt te doen. Vraag daarom om professioneel advies. Een octrooigemachtigde is een door de overheid gekwalificeerde deskundige met een geheimhoudingsplicht en geeft antwoord op vragen als:

  • Welke mogelijkheden van bescherming passen het best bij mijn product/bedrijf?
  • Wegen de kosten van de bescherming op tegen de baten?
  • Welke octrooistrategie levert mijn bedrijf het meest op?
  • Wanneer moet ik een octrooi aanvragen of mijn merk of model deponeren?
  • In welke landen laat ik mijn uitvinding, merk of model beschermen?
  • Ik wil alleen voorkomen dat anderen dit idee claimen. Kan ik een uitvinding dan beter publiceren in plaats van octrooieren? Wat zijn daarvan de consequenties?

Met advies van een octrooigemachtigde steekt u geen tijd en geld in kansloze of zinloze aanvragen. Is bescherming van uw uitvinding, model of merk wel zinvol, kosteneffectief en haalbaar, dan zorgt een octrooigemachtigde ervoor dat de aanvraag/registratie aan alle eisen voldoet en de procedure soepel verloopt. Octrooigemachtigden helpen ook bij inbreukzaken, vaak in samenwerking met een advocaat. Ten slotte onderzoeken octrooigemachtigden voor u of aanvragen, octrooien, merk- en modelregistraties van uw concurrenten geldig zijn. Zo maakt u niet onbedoeld inbreuk op rechten van anderen. Ook dat kan u veel geld schelen.

» Lees meer over wat een octrooigemachtigde doet

Het is heel makkelijk om het enthousiasme van een uitvinder te doven. Een uitvinder is trots en wil zijn verhaal van de daken schreeuwen. Het wachten op een octrooi kan dan soms heel vervelend zijn. Als gemachtigde moet je soms ook zeggen: publiceer het maar.