Hoe beschermt u uw uitvinding, model of merk?

Een nieuw product of proces bedenken en dan moeten aanzien dat een concurrent ermee aan de haal gaat? Imitatie van uw merk? Deze kostbare problemen kunt u voorkomen. Nationale en internationale wetgeving zorgt ervoor dat uitvinders zelf profiteren van hun innovatie. Om een beroep te doen op die wetten moet u wel eerst een octrooi aanvragen, een model registreren of een merk deponeren. Advies van een  octrooigemachtigde cruciaal om te bepalen of bescherming voor uw bedrijf zinvol is en welke vorm van bescherming het beste werkt.

 • Octrooirecht - bescherm uw product of proces
  Een octrooi (ook  wel patent) vraagt u aan voor technische innovaties; nieuwe en verbeterde (toepassingen van) producten of van productieprocessen. Andere bedrijven mogen dan uw uitvinding niet zonder uw toestemming namaken, verkopen of invoeren. Zelfs wanneer ze de uitvinding zelf ook aantoonbaar  (later) hebben gedaan. U kunt anderen licenties verlenen en zo inkomsten krijgen uit uw vinding. De bescherming duurt maximaal 20 jaar. Daarna mag iedereen de vinding vrij gebruiken. U kunt alleen een vinding laten beschermen die nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is.
 • Modelrecht - bescherm het uiterlijk van uw product
  Geeft u producten een nieuw karakteristiek uiterlijk, dan kunt u daar een tekening of model van laten registreren. Daarmee wapent u zich maximaal 25 jaar tegen namaken en imitatie. Anderen mogen ook geen kleine veranderingen aanbrengen in het origineel en dat als een nieuw ontwerp presenteren.
 • Merkenrecht -  bescherm uw merknaam of logo
  Door uw woord-, beeld-, vorm-,  kleur- of klankmerk te laten registreren voorkomt u dat anderen dat gebruiken. Zo kunt u zich - voor onbepaalde tijd – blijven onderscheiden van de concurrentie.

De octrooigemachtigde helpt

Overweegt u uw vinding, model of merk te laten beschermen? Er komt veel bij kijken om dat succesvol en efficiënt te doen. Vraag daarom om professioneel advies. Een octrooigemachtigde geeft antwoord op vragen als:

 • Welke mogelijkheden van bescherming passen het best bij mijn product/bedrijf?
 • Wegen de kosten van de bescherming op tegen de baten?
 • Welke octrooistrategie levert mijn bedrijf het meest op?
 • Wanneer moet ik een octrooi aanvragen?
 • In welke landen laat ik mijn vinding beschermen?
 • Ik wil alleen voorkomen dat anderen dit idee claimen. Kan ik het dan beter publiceren dan octrooieren?

Met advies van een octrooigemachtigde steekt u geen tijd en geld in kansloze of zinloze aanvragen. Is bescherming van uw vinding of merk wel zinvol, kosteneffectief en haalbaar, dan zorgen octrooigemachtigde dat de aanvraag aan alle eisen voldoet en de procedure soepel verloopt.  En ze helpen bij inbreukzaken, vaak in samenwerking met en advocaat. Ten slotte onderzoeken octrooigemachtigden ook of aanvragen, octrooien, merk- en modelregistraties van uw concurrenten geldig zijn. Zo maakt u niet onbedoeld inbreuk op rechten van anderen. Ook dat kan u veel geld schelen.

→ Lees meer over wat een octrooigemachtigde voor u doet.

Het is heel makkelijk om het enthousiasme van een uitvinder te doven. Een uitvinder is trots en wil zijn verhaal van de daken schreeuwen.  Wachten op een octrooi is dan niet heel vervelend. Als gemachtigde moet je soms ook zeggen: publiceer het maar.